Elk jaar kan er geschaatst worden. Als het niet op natuurijs kan, dan gaan we met onze leden naar de ijsbaan in Alkmaar of Hoorn. Ook gaan we soms naar Flevonice in Biddinghuizen.

Als het genoeg gevroren heeft kunnen we hier in de polder overal schaatsen. Wij zorgen ervoor dat er diverse banen geschoven wordt. Daarvoor hebben we drie sneeuwvegers.

 

Onze natuurijsbaan ligt op de Meersloot, achter de Raadhuisstraat in de luwte van de snijdende oostenwind. De baan is s’avonds verlicht. De basisscholen mogen er ook gebruik van maken.

 

Kortebaan

Het doel van dit spel is vooral het sprinten, schaatsen van korte afstanden. De baan is deze keer niet rond, maar een kleine rechte afstand van 50 meter. Hier wordt uw acceleratie op de schaats volledig getest. We organiseren de kortebaan wedstrijden meestal voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Deze worden meestal gehouden op de Meersloot.

 

Langebaan / Marathon

Langebaanwedstrijden worden niet meer door de Grafter Ijsclub georganiseerd. Vorige eeuw was dat wel anders! Vooral in de jaren ‘60 zijn er nogal wat wedstrijden gereden, waarvan die van 1963 wel de bekendste is geweest. Op de Mieuwijdt achter wat nu de Aanwaaier is, was precies groot genoeg voor een 400m baan. Door landaangroei lukt dat nu niet meer.

 

Tegenwoordig leren de meeste kinderen het echte schaatsen op de ijsbaan in Alkmaar of Hoorn. De langebaanwedstrijden worden daar gehouden.
Kinderen van onze leden verwijzen we door naar IJsclub Algemeen Belang in West Graftdijk.


In 2013, 50 jaar na de bekende wedstrijden op Graft, hebben we een marathon voorbereid. Het draaiboek was gereed om een wedstrijd te houden over een traject van ongeveer een kilometer voor veteranen en B- en C-rijders.
De route zou lopen van de Mieuwijdt naar het Kruiswerk en langs de volkstuinen weer terug. Onder de vlag van de marathoncommissie van het KNSB gewest HNU was het wachten alleen op vorst en natuurijs. Het heeft helaas nog niet zover mogen komen…